Istnieje związek pomiędzy nadmierną wagą a 13 rodzajami nowotworów

4 października 2017, 11:28

Amerykańskie CDC (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) poinformowało, że istnieje związek pomiędzy otyłością a 40% nowotworów diagnozowanych w USA. W samym tylko roku 2014 na 13 typów nowotworów, z którymi w jakiś sposób powiązane są nadwaga i otyłość zachorowało 630 000 Amerykanów.



Ostatnim posiłkiem ichtiozaura sprzed 200 mln była kałamarnica

3 października 2017, 13:31

Brytyjscy naukowcy odkryli najmniejszego i najmłodszego jak dotąd ichtiozaura Ichthyosaurus communis. Jakby tego było mało, czekała ich jeszcze dodatkowa niespodzianka, bo udało się zidentyfikować zawartość jego żołądka.


Bisfenol A wchłonięty przez skórę jest dłużej usuwany z organizmu

12 września 2017, 05:37

Bisfenol A (ang. bisphenol A, BPA) wchłaniany przez skórę z papieru termicznego, np. paragonów czy wydruków z bankomatu, jest dłużej usuwany z organizmu.


Odkryli, czemu u otyłych wydziela się za mało hormonów sytości

30 sierpnia 2017, 09:41

U pacjentów z otyłością olbrzymią wydziela się za mało hamujących uczucie głodu hormonów sytości, co może prowadzić do dalszego rozwoju otyłości. Dzieje się tak, bo w błonie śluzowej górnych odcinków przewodu pokarmowego występuje za mało komórek enteroendokrynnych, które je uwalniają. Okazuje się, że można to jednak naprawić za pomocą operacji bariatrycznej.


Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze

25 sierpnia 2017, 10:33

Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.


Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej

21 sierpnia 2017, 12:53

Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.


Leczenie infekcji żołądka mikrosilniczkami

17 sierpnia 2017, 09:57

Nanoinżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zademonstrowali mikrosilniczki do leczenia zakażeń żołądka.


Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL

14 sierpnia 2017, 10:45

Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.


We współpracy prozdrowotna siła

11 sierpnia 2017, 10:47

Żmudne badania pokazały, w jaki dokładnie sposób błonnik pokarmowy pozwala zachować zdrowie jelit.


Kolejny gatunek, który jest ciemniej ubarwiony na terenach przemysłowych

11 sierpnia 2017, 09:53

Naukowcy badający żółwiogłowce australijskie (Emydocephalus annulatus) z Indo-Pacyfiku zauważyli, że węże żyjące w bardziej dziewiczych rejonach rafy są pokryte naprzemiennymi czarnymi i białymi pasami, natomiast te zamieszkujące okolice z większą aktywnością człowieka, wojskową czy w pobliżu miast, są jednolicie czarne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy